![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/glukoza.jpg?w=684)
vzorec glukózy v nejpohlednější podobě
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/fruktoza.jpg?w=684)
tentýž druh zobrazení, tentokrát fruktózy
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/sacharoza.jpg?w=684)
řepný cukr (sacharóza) je spojením glukózy a fruktóz
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/maltodextrin.jpg?w=684)
spojením pěti glukóz vzniká maltodextrin
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/amyloza.jpg?w=684)
amylóza je rostlinný škrob, tvořený jednoduchými různě dlouhými řetězci glukózy
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/glykogen.jpg?w=684)
glykogen je zásobárnou sacharidové energie u živočichů. Rozvětvená struktura řetězce umožňuje zrychlit uvolňování glukózy
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/bilkovina.jpg?w=684)
schémátko jednoduché bílkoviny. Kolečka stejných barev mají znázorňovat shodnou aminokyselinu. Kromě vytvoření řetízku se některé aminokyseliny přímo spolu nesousedící mohou dále spojovat a tak zajišťovat prostorové utváření bílkoviny. Tak příroda vyrábí všechny své součástky. Jednoduché a elegantní
Hladina glukózy při vytrvalostním výkonu
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_vyt1.jpg?w=684)
Při vytrvalostním výkonu pod aerobním prahem hladina jakoby kmitá mezi normální úrovní, kdy inzulín zajišťuje přístup ke glukóze pro všechny buňky…
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_vyt2.jpg?w=684)
a lehce sníženou hladinou, vyžadující přísun glukózy ze zásob. Ten zajišťuje glukagon. Vzor roztopené čokolády v pístu svalu znázorňuje převahu práce „na tuky“.
Hladina glukózy při práci mezi aerobním a anaerobním prahem
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_stabil.jpg?w=684)
Po překročení aerobního prahu spotřeba glukózy vzroste. Neslouží už jen jako podpalovač pro metabolismus mastných kyselin, ale začne krýt i část energetické spotřeby. Nejzatíženější svalová vlákna pracují už dokonce v anaerobním režimu. Nárůst zakyselení otevře zátěžový ventil, produkce inzulinu klesne následkem lehkého poklesu glykémie. I tady je ještě část energie získávána z tukových zdrojů.
Pokles hladiny glukózy při náhlém zakyselení
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_laktat.jpg?w=684)
Při náhlém prudkém zvýšení intenzity práce se může část glukózy velmi rychle přeměnit na laktát a způsobit pokles glykémie i při dostatečných zásobách glykogenu. Takový výkyv může vést k pocitům vyčerpání buď přímo, nebo postupným „opotřebením“ (podle hesla stokrát nic umořilo vola).
Rozkolísání glykémie traťovkou s příliš vysokým glykemickým indexem
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_stabil.jpg?w=684)
Tenhle obrázek už znáte. Ukazuje nastavení regulace při zatížení mezi aerobním a anaerobním prahem.
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_prestrel.jpg?w=684)
Vydatný přísun rychlých cukrů během zátěže zdvihl glykémii. Náhlý přebytek vyvolal zvýšení produkce inzulinu a nabídnutí nadbytku glukózy všem buňkám. Glukóza teď letí téměř „Pánubohudooken“. Převis nabídky nad poptávkou po glukóze dovolil navíc svalům zpracovávat palivo, nevyžadující tolik kyslíku.
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_zaket1.jpg?w=684)
Nutný důsledek plýtvání – glukóza v krvi došla. Zpětná vazba má ale lehké zpoždění a tak jsou inzulínové branky stále ještě otevřené.
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/zatez_zaket2.jpg?w=684)
Následuje totální a dokonalé rupnutí. Inzulínové ventily jsou už sice uzavřené, ale přísun ze zásob se zatím ještě nerozběhl. Mozek, aby získal co nejvíc cukru pro sebe, svaly zastavil.
Hyperglykémie při cukrovce – chybění inzulinu
![](https://i0.wp.com/www.kpo.cz/fyziologie/klid_hyper_dia.jpg?w=684)
Cukrovka mladistvých je způsobena neschopností slinivky vyrábět vlastní inzulín. Glukóza z krve následkem toho nemůže přecházet do buněk a hromadí se v krvi. Kromě mozku proto ostatní tkáně hladoví uprostřed nadbytku. Svaly se, jak vidíte, pokouší pracovat na mastné kyseliny, což ale bez glukózy moc nejde. Přepadem přes ledviny (na obrázku v pravém horním rohu velké nádrže) glukóza tělo opouští. Bohužel s sebou bere významné množství vody.